Tuesday 27 December 2011

[Football] «Nikola Vujadinović, o αμυντικός Kολοσσός»

Βλαστάρι του Ερυθρού Αστέρα

Γεννημένος στις 31 Ιουλίου του 1986, στο Βελιγράδη της τότε Γιουγκοσλαβίας (με Βουλγαρικό διαβατήριο και Υπηκοότητα Μαυροβουνίου) ο Νικολά ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ηλικία των 10 χρονών στην τοπική ομάδα του Ερυθρού Αστέρα. Από μικρός ξεχώριζε για την άριστη του τεχνική κατάρτηση (ακόμη και σαν αμυντικός), αλλά και την αποφασιστικότητα και κυριαρχία του στο ψηλό ποδόσφαιρο. Παίρνωντας τα ποδοσφαιρικά εφόδια σε μία από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές Ακαδημίες της Ευρώπης, έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο, σε ηλικία μόλις 18 ετών, σε μία άλλη ομάδα του Βελιγραδίου την FK Rad, ομάδα όπου αγωνίστηκε και ο Κυπροποιημένος Siniša Gogić, προτού έρθει στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ.

Από τα αλώνια στα σαλόνια

            Μετά από συνεχείς επιτυχημένες εμφανίσεις τις χρονιές  2005-2006 και 2006-2007 στις FK Zeta (Σκοπίων) και Radnički Pirot (Σερβίας) αντίστοιχα, και μόλις στα 20 του χρόνια, παίρνει την πολυπόθητη μεταγραφή στην CSKA Sofia. Κάνοντας 24 πετυχημένες εμφανίσεις στο Βουλγαρικό πρωτάθλημα ακολουθούν εξίσου πετυχημένες συμμετοχές του Νικολά στο τότε UEFA Cup εναντίων της Γαλλικής Toulouse και της Κυπριακής ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Εναντίον Ομόνοιας: http://www.youtube.com/watch?v=EHroWSuYleI

Εναντίον Toulouse: http://www.youtube.com/watch?v=6HkqLGeQlvo

Βραβείο για τον καλύτερο νεαρό ποδοσφαριστή της Ευρώπης
     Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του «κολοσσού» στην βασική 11άδα της CSKA Sofia, αποτελώντας ένα από τα νεαρότερα στελέχη της ομάδας, στα 21 του χρόνια, έφεραν και το βραβείο του καλύτερου νεαρού (Under-21) ποδοσφαιριστή της Ευρώπης (σύμφωνα με το γερμανικό Sporthochschule Koln – Institute of Football). Ο Vujadinović είχε και 6 εμφανίσεις με το εθνόσημο του Μαυροβουνίου στην εθνική νέων την ίδια σεζόν (2007-2008).
Το ιστορικό του Nikola Vujadinović: http://www.youtube.com/watch?v=_a9VbcJzSxQ

Μεταγραφή στην Udinese Calcio Ιταλίας

       Ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή αναγνώριση της ποδοσφαιρικής αξίας του υψηλόσωμου αμυντικού, η καταξιωμένη Ιταλική ομάδα, Udinese, έκανε προσφορά αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ για την απόκτηση του Vujadinović από την CSKA. Η θετική απάντηση ήταν αναμενόμενη έτσι το καλοκαίρι του 2008 υπογράφτηκε το 5-ετές συμβόλαιο. Μετά από εμφανίσεις στην ομάδα νέων της Udinese για μία σεζόν, ο τότε 22χρονος αμυντικός δόθηκε δανεικός στη Ρομανική FC Unirea Alba Iulia και με 23 εμφανίσεις για τη σεζόν 2009-2010 επέστρεψε στην Ιταλία πιο έμπειρος. Η αλλαγή προπονητή καθώς και η αγορά δύο άλλων αμυντικών οδήγησε τον Vujadinović στο ψάξιμο για χρόνο συμμετοχής σε αγώνες στην Σκωτία και πιο συγκεκριμένα στην Aberdeen με μορφή δανεισμού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Aberdeen ήταν η πρώτη ομάδα του Sir Alex Ferguson με την οποία κατέκτησε το European Cup Winners Cup το 1983.

Βίντεο από την Udinese: http://www.youtube.com/watch?v=W9zCxI267uQ

Πρωτοσέλιδα στη Σκωτία
        Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί και στο Σκωτικό ποδόσφαιρο αφού αρκετά νωρίς ενσωματώθηκε στην αρχική 11άδα της Aberdeen. Μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις,  οδήγησε την ομάδα του στους 4 του Κυπέλλου Σκωτίας. Με 18 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα και 5 στο κύπελλο έκλεψε τις εντυπώσεις αποδυκνείοντας πως πρόκειται για ποδοσφαιριστή μεγάλης αξίας. Για αυτόν μίλησε με τα καλύτερα λόγια ακόμη και ο προπονητής της Aston Villa, Alex McLeish.

Το μέλλον...
Βλέποντας το βιογραφικό του, μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή με αρκετό ταλέντο και επιδεξιότητα. Παρόλο του ότι προπονείται με τη δεύτερη ομάδα της Udinese, ο ποδοσφαιριστής έχει το χαρτί της ελευθέρας του. Μήπως αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε μια βιώσιμη οικονομική μεταγραφή προς τα Κυπριακά γήπεδα; Οπωσδήπωτε είναι μία αξιόλογη περίπτωση η οποία πρέπει να εξεταστεί από τις μεγάλες Κυπριακές ομάδες.

Γιώργος Κακουρίδηςgkakourides@yahoo.com
Follow me on twitter: http://twitter.com/SirGeorge22


No comments:

Post a Comment