Monday 29 April 2013

Πώς να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής: Μέρος Γ' (Εκρηκτικότητα)


Πώς να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής: Μέρος Γ'


Εκρηκτικότητα

Οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές παγκοσμίως έχουν ταχύτητα, δύναμη και εξυπνάδα. Όμως πολύ λίγοι έχουν το στοιχείο της εκρηκτικότητας το οποίο τους κάνει ασταμάτητους. Αυτό διότι το «μοντέρνο» ποδόσφαιρο παίζετε μέχρι και το τελευταίο εκατοστόμετρο. Συνήθως η εκρηκτικότητα είναι έμφυτη ως χαρακτηριστικό του κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά αν δουλέψεις σκληρά μπορείς να βελτιώσεις αυτό το βαρυσήμαντο στοιχείο.  

Για να βελτιώσεις αυτό το στοιχείο πρέπει να καταλάβεις τι ακριβώς είναι. Η εκρηκτικότητα είναι η έκρηξη ενέργειας που σου δίνει το κορμί σου σε μια μονομαχία ή σε μια κίνηση (αλλαγή πορείας, σουτ, ντρίμπλα). 

Το πιο σημαντικό είναι να δουλέψεις τη δύναμη των ποδιών σου. Πολλοί ποδοσφαιριστές αφιερώνουν υπεραρκετό χρόνο στη μάζα του άνω σώματος αλλά η περισσότερη έμφαση πρέπει να δίνεται στα πόδια. Αφιέρωσε τότε περισσότερο από το 70% της ώρας που περνάς στο γυμναστήριο στους μυς των ποδιών. Παράλληλα υπάρχουν πάμπολλες ασκήσεις η οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εκρηκτικότητας. Αυτές περιλαμβάνουν το τρέξιμο με βαράκι στα πόδια, ταχύτητες με ενσωματωμένο αερόστατο (από πίσω), ταχύτητες με αντίσταση (κάποιος άλλος να σας κρατά από τη μέση), τρέξιμο στην άμμο, πλάγιες ταχύτητες ανάμεσα σε κώνους, άλματα με αντίσταση, και πολλά άλλα που θα αναπτύξουν την εκρηκτικότητα σου στο γήπεδο. 

Στη ζωή όπως και στο ποδόσφαιρο τα περιθώρια μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας είναι τόσο μικρά που ακόμη και το τελευταίο εκατοστόμετρο, η τελευταία ταχύτητα στο 93ο λεπτό, το άλμα για κεφαλιά στο 119ο λεπτό στον τελικό Κυπέλλου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ στους νικητές και τους ηττημένους.  

Μέρος Α' (Προτεραιότητες, Τρόπος ζωής, Προπονήσεις)


Μέρος Β' (Ψυχολογία)


George Kakourides – gkakourides@yahoo.com
  • Level 2 Award in Coaching Football (London Football Association)
  • UEFA B’ in Coaching Football (Cypriot Football Association)
  • Youth Coaching Award – Module 1: Developing the environment (London Football Association)
  • Community Development Coach at Arsenal FC
  • Event organiser of Cyprus Football Camp

Γιώργος Κακουρίδης – http://sirgeorgekakourides.blogspot.com/


No comments:

Post a Comment