Tuesday 24 January 2012

Κυπριακά ποδοσφαιρικά «διαμάντια» του εξωτερικού


Κυπριακά ποδοσφαιρικά «διαμάντια» του εξωτερικού

«φύετε που την Κύπρο ώσπου εν γλίορα»


English Version/Αγγλική έκδοση: πατήστε εδώ/click here


Βλέποντας αντικειμενικά το θέμα προπονητικής των νεαρών ταλέντων στην Κύπρο, δυστυχώς είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, τόσο όσο αφορά τις τεχνικές διδασκαλίας όσο και τις εγκαταστάσεις του αθλήματος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της μαζικής εξόδου νεαρών Κυπρίων ποδοσφαιριστών στο εξωτερικό, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ποδοσφαιρικής καριέρας. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στη χρησιμοποίηση ξένων ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημά της, με 70% ξένους/κοινοτικούς ποδοσφαιριστές (με μέσο όρο 34% στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα).

Η μαζική έξοδος νεαρών ποδοσφαιριστών ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια όταν η Κύπρος εντάχτηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έδωσε το δικαίωμα σε Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές να εισέλθουν στο Κυπριακό πρωτάθλημα χωρίς περιορισμούς (πριν από αυτό υπήρχε όριο 3 ξένων/κοινοτικών ποδοσφαιριστών για κάθε ομάδα – εν καιρό Ράουφμαν, Γκόκιτς, Βέσκο Μιχαϊλοβιτς, Μιλένκο Σπόλιαριτς  κ.τ.λ.). Ο νέος κανόνας ελεύθερης μετακίνησης της Ε.Ε. έδωσε παράλληλα το δικαίωμα στους Κύπριους να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χωρίς περιορισμούς λόγω εθνικότητας. Μερικοί από αυτούς ξεχωρίζουν σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.

Νικόλας Ιωάννου (16 ετών) – Manchester United
Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Νικόλας Ιωάννου, γιος του Δημήτρη Ιωάννου, ηγετική μορφή της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και της Εθνικής Κύπρου. Από 11 χρονών, ο Νικόλας αποτελεί μέλος της ακαδημίας της ξακουστής Manchester United στην οποία θα υπογράψει συμβόλαιο «υποτροφίας» δύο χρόνων το καλοκαίρι. Αξιοσημείωτο γεγονός ότι μόλις στα 16 του χρόνια πήρε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την ομάδα των Under-18 μπροστά στα μάτια του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Το συμπέρασμα από την περίπτωση του ψηλόσωμου Νικόλα είναι ότι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές είναι ταλαντούχοι και αν προπονηθούν με τις σωστές υποδομές τότε έχουν όλες τις δυνατότητες να φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ποδοσφαιρικής ικανότητας.

Νίκος Γεννάρης (18 ετών) – Arsenal FC
            Ο ταλαντούχος αυτός ποδοσφαιριστής από Κύπριο πατέρα, έλαβε την ποδοσφαιρική του εκπαίδευση στις Ακαδημίες της Arsenal από πολύ νεαρή ηλικία. Έκανε το ντεμπούτο στο Αγγλικό πρωτάθλημα εναντίον της Manchester United στις 22/01/2012. Εντυπωσίασε όχι μόνο τον Arsene Wenger, αλλά και αρκετούς Άγγλους δημοσιογράφους οι οποίοι υπερθεματίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσει στην ενδεκάδα στον επόμενο αγώνα εναντίον της Aston Villa. Ο Γεννάρης έπαιξε με τη φανέλα της εθνικής νέων Αγγλίας (λόγω του ότι είναι κάτοχος Αγγλικού διαβατηρίου) αλλά έχει και το δικαίωμα να παίξει για την εθνική Κύπρου. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι ο πατέρας του μίλησε σε κυπριακό ραδιοσταθμό και τόνισε ότι δεν έχει λάβει καμία κλήση από την εθνική Κύπρου. Μήπως ο παίκτης της Arsenal δεν μας κάνει;


Άνδρος Τάουνσεντ (20 ετών) – Tottenham Hotspur (δανεικός στη Leeds United)
            Κύπριος της Αγγλίας όπως προδίδει και το όνομα του, ο Άνδρος αποτελεί απόκτημα της Τόττεναμ από την ηλικία των 9 ετών. Μετά από σωρεία εμπειριών σαν δανεικός παίκτης στην Millwall, Ipswich και Watford (ομάδες Championship Αγγλίας), επέστρεψε στην Τόττεναμ το καλοκαίρι του 2011. Έκανε ντεμπούτο στα 19 του εναντίον της Charlton στο κύπελλο Αγγλίας σκοράροντας με ένα σουτ φωτοβολίδα έξω από την περιοχή (το γκολ). Συνέχισε με επιτυχία τις  εμφανίσεις του και στο Europa League σκοράροντας ακόμη μία φορά και δίνοντας τρεις ασσίστ. Από τη 1η Ιανουαρίου 2012 αγωνίζεται δανεικός στην Leeds United ενώ έχει συμβόλαιο με την Τόττεναμ μέχρι το 2016. Έχει επίσης αγωνιστεί με τις μικρές Εθνικές της Αγγλίας σε συνολικά 15 εμφανίσεις. Δυστυχώς ακόμη ένα ταλέντο το οποίο περνά απαρατήρητο από τους αρμόδιους της Εθνικής Κύπρου...   

Τρανό παράδειγμα ποδοσφαιρικού «διαμαντιού» είναι ο Γιώργος Εφραίμ της Ομόνοιας που αποτελεί «προϊόν» των Ακαδημιών της Άρσεναλ. Σαν αυτούς τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές έχουμε υπεραρκετούς που θα μπορούσαν με τις σωστές βάσεις να πρωταγωνιστούν στο Κυπριακό πρωτάθλημα και γιατί όχι και σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δυστυχώς οι Κυπριακές ομάδες θέλουν έτοιμο «προϊόν» και δεν έχουν την διάθεση να επενδύσουν οικονομικά για την πρόσληψη προσοντούχων προπονητών και να βελτιώσουν τις γηπεδικές τους εγκαταστάσεις για να κατεργαστούν τα νεαρά Κυπριακά ποδοσφαιρικά «διαμάντια»! Αυτή η κλειστόμυαλη νοοτροπία πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό αλλιώς θα καταντήσουμε να αλλάξουμε το όνομα του κυπριακού πρωταθλήματος από Κυπριακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Η προσωπική μου συμβουλή στους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές είναι «φύετε που την Κύπρο ώσπου εν γλίορα».

Γιώργος Κακουρίδης - gkakourides@yahoo.com

• BA in Sports Management
• Level 2 Award in Coaching Football (London Football Association)
• Youth Coaching Award - Module 1: Developing the environment (London Football Association)
• Community Development Coach at Arsenal FC
• Event organiser of Cyprus Football Camp Official website

Twitter: @SirGeorge22

No comments:

Post a Comment